Lélekharangot avattak

Lélekharangot avattak

2012. november 23. péntek

Elhunyt szeretteik emlékére emeltettek haranglábat Szamoskéren

" A lélekharangok megáldása és megszentelése ma már több történelmi egyház részéről is megfigyelhető.  Nemes feladata ezeknek a harangoknak, hogy a már elköltözött lelkeket harangszó kíséretében búcsúztassák a temetőkben. A templomi harangok mellett, – a lélek e világból való távozásának hírüladására használják – már egyre több szatmári temetőben a lélekharangokat.

A Szamoskéri Önkormányzat – temető felújításra, temető rendbetételre- nyert pályázatából 4 stádiumban szeretné megvalósítani a temetkezési helyének, környezetének helyreállítását. – Sokan látogatnak ki elhunyt hozzátartozóikhoz a szamoskéri temetőbe, sokszor az elszármazott családtagok, rokonok be sem jönnek a településre, hiszen a temető a községtábla utáni utcában található meg.

Eddig sikerült a temetőt  térköveztetnünk, környezetét szebbé tennünk, s az urnafalat kialakítanunk. Mindenszentek alkalmával pedig, Lucskiné Krokavecz Márta református lelkész istentiszteletet tartott a temetőben, mely alkalmon a községbeliek szép számmal jelentek meg, és az alábbi megemlékezésen került átadásra a helyi temetőben a szamoskéri lélekharang. Az ottani munkánknak ez a legszebb momentuma, amelynek rendezésében a Nagytiszteletű Asszony oroszlánrészt vállalt. A harangot Bán Lászlóné, Etel néni adományozta a korábbi években elhunyt férje, Bán László egykori református gondnok emlékére. – mondta el Soós Endre, Szamoskér alpolgármestere.

A harangot egyébként Lengyelországban öntötték, Farkas Titusz harangöntő- és szerelő mester koordinálásával. A haranglábat viszont Rápolty Gyula, túricsei asztalosmester műhelyében készítették el a mesterek. A településbeliek még nem fejezték be a kialakítási munkálatokat: az elkövetkező terveikből palánkkapu kerül majd kivitelezésre a temetőben. A falubeliek elmondása alapján: „a múltunknak legfontosabb szereplői azok a személyek, akik a temetőkertben pihennek, és örök álmukat nyugosszák.”- többek között ezért is fontos számukra, hogy Szamoskéren továbbra is méltó helyen őrizzék az örökös álmot pihenők múlhatatlan békéjét."

                                                                                                                                                                                                    Széles Szabolcs

 

            A lélekharang