A község

Szamoskér

Szamoskér a Szatmári-síkságon, Nyíregyházától mintegy 78 km távolságra, a Szamos bal partján található település.

Neve a település igen régi alapítására valló magyar törzsi helynév. A „kér” török szó, jelentése roppant nagy, óriás, hatalmas. A Szamos-parti település eredetileg a kér törzs egy töredékének volt lakóhelye. Az első lakók a király hatalmi szervezetéhez tartoztak, foglalkozásuk a katonáskodás volt.. Nevének eredete arra mutat, hogy a falu a XI. század elejénél nem keletkezett később. Lakóinak száma:  446 

Jelenleg a Szamosszegi körjegyzőséghez tartozik.

A település történetének fontos része, hogy a jelenleg is szolgálatot teljesítő Tiszántúli Református Püspök Dr. Bölcskei Gusztáv szamoskéri származású, rokonai mai napig a település lakosai. Az előző Püspök Kocsis Elemér szintén ezen község szülötte.

A helyi termékek fogyasztása alacsony, annak ellenére, hogy a lakosok a mezőgazdasággal egészíti ki keresetüket, több kevesebb sikerrel. Főként  zöldség, termény, sertés és faanyag szerepel a listán, a horgászat nem számottevő, egy- két engedéllyel rendelkező horgász van a településen. A helyi termelésben kiemelkedik a pálinkafőzde tevékenysége, valamint a házilag készített szilvalekvár, amit a környékre jellemző „nemtudom” szilvából készítenek hagyományos módszerrel.

A település önkormányzata a termelés ösztönzésére egy családokra szabott program  kidolgozásán dolgozik, a testület és a polgármester fontosnak tartja ezen célok elérését.